Moet een school gratis melk schenken? Over deze stelling debatteren leerlingen van het 5de en 6de leerjaar als Europese minister op de Hooibeekhoeve. Vier klassen brachten al hun stem uit. De volgende dagen komen nog dertien klassen aan het woord. De stemming wordt gecombineerd met een bezoek aan de Hooibeekhoeve. Hier ontdekken de leerlingen waar de melk vandaan komt.

Van 17 tot 31 maart organiseert Europa Direct samen met de Hooibeekhoeve een Europese week. Leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar maken er kennis met de werking van de Europese Unie. Ze kruipen in de huid van de landbouwministers van de 28 lidstaten. Centraal staat de Europese verplichting om gratis melk te schenken op school. De leerlingen nemen standpunten in en gaan met elkaar in debat. Op het einde volgt een stemming. Vier klassen brachten al hun stem uit.  In totaal komen er 350 leerlingen uit 17 klassen aan het woord. De leerlingen komen uit scholen in Mol, Geel, Kasterlee, Herentals, Westerlo, Vosselaar en Dessel.

Van melk tot kaas en boter

Tijdens een bezoek aan de Hooibeekhoeve ontdekken de leerlingen waar de melk vandaan komt. Ze voederen de melkkoeien en zien hoe zij gemolken worden door de melkrobot. De gids vertelt hen meer over de ophaling en de verwerking van de melk. Samen ontdekken ze het verhaal van de koe tot het melkkarton, het stuk kaas of de klomp boter.

Hooibeekhoeve is Europees actief

De keuze voor Hooibeekhoeve is niet toevallig. Hooibeekhoeve neemt deel aan verschillende Europese projecten. Samen met partners uit andere lidstaten testen ze een brede waaier van innovaties uit: van dierenwelzijn tot waterkwaliteit en bodembewerking. Door de innovaties eerst te testen in een praktijksituatie kan de Hooibeekhoeve de landbouwers beter informeren. Daarnaast worden er ook projecten rond erfbeplanting opgezet. Door te kiezen voor de juiste groenelementen op het erf, maak je van elke boerderij een waardevol onderdeel van het landschap.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:

Maandag 17 – vrijdag 28 maart, 9.30u-14.30 uur

(geen sessies op woensdag)

Waar:

Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1, 2440 Geel